La distribució dels recursos econòmics entre dones i homes és un dels criteris fonamentals que ens indica fins a quin punt una societat és equitativa o no en termes de gènere. Les administracions públiques, com a òrgans redistribuïdors de recursos, tenen una gran responsabilitat i una posició de privilegi per fer avançar en la igualtat de gènere en aquest àmbit. Per tant, per garantir que els pressupostos afavoreixen l’equitat, cal revisar la despesa i el procés pressupostari des d’una perspectiva de gènere.
Fins a dia d’avui, les administracions han incorporat l’anàlisi de gènere entre els seus objectius pressupostaris de forma progressiva, però encara queda molt per visibilitzar del diferent efecte que tenen les decisions pressupostàries sobre dones i homes. El primer pas per incorporar aquesta perspectiva és, com explica María Bustelo1, el d’enfrontar la idea de neutralitat en les polítiques, per la via de situar el gènere a l’arrel del propi procés d’elaboració.
L’Ajuntament de Barcelona elabora per tercer any un informe d’impacte per conèixer si la despesa municipal té incidència en la igualtat de gènere, si l’augmenta o la disminueix. A l’exercici 2017 es va presentar un primer informe d’impacte de gènere del pressupost en format d’anàlisi preliminar. A l’edició de 2018 es van incorporar millores substancials en els sistemes de recollida i anàlisi de la informació, que es consoliden en l’informe de l’exercici d’enguany.
El document que teniu a les mans no s’hauria pogut portar a terme sense la implicació i el compromís de gran part de l’Ajuntament de Barcelona. És fonamental posar de relleu que ha estat la feina compartida entre la Gerència de Pressupostos i Hisenda, la Gerència de Persones i Desenvolupament Organitzatiu, les persones responsables dels programes pressupostaris analitzats i l’equip redactor de l’informe del Departament de Transversalitat de Gènere de la Gerència Municipal, la que ha possibilitat el present informe.
Aquest informe d’impacte de gènere s’incorpora en format d’annex preceptiu i no vinculant a l’Informe General de Pressupostos 2020. Detalla una anàlisi de gènere que inclou l’estudi de la despesa de personal i de 37 programes dels Capítols 2 i 4. En conjunt, s’estudia un pressupost de 379.430.555,17€ de personal i de 732.496.420,59 € pels Capítols 2 i 4.